Dit recept zit bomvol vitamines en mineralen. Bijna alle mineralen en vitamines die je nodig hebt, zitten in bieten. Waaronder veel foliumzuur, wat goed is voor je weerstand. En net als andere nitraatrijke groenten, zoals rucola en spinazie, is rode biet goed voor je bloeddruk. Makreel is een vette vis, dus rijk aan omega-3. Broccoli bevat (zowel rauw als gekookt) veel vitamine C, bètacaroteen), foliumzuur en kalium. 


Bietenwrap met gerookte makreel, broccoli en kiemen

Ingrediënten (lunch, 2 personen)

Voor de wraps:

  • 80 g havervlokken of havermout
  • 40 g gare rode biet, in blokjes
  • 200 ml water
  • ¼ tl zout (optioneel)
  • ½ tl komijnzaad (optioneel)
  • 1 el olijfolie

Voor de vulling:

  • 100 g broccoli, in roosjes
  • 100 g gerookte makreelfilet, in stukjes, uit elkaar getrokken
  • 4 plukjes alfalfa of broccolikiemen
  • 1 à 2 el pompoenpitten, geroosterd

Voor de kruiden-yoghurt saus:

  • 1 el peterselie, zo fijn mogelijk
  • 1 lente-uitje, in heel dunne ringetjes
  • 250 ml halfvolle yoghurt (of een plantaardig alternatief)
  • 1 el olijfolie
  • snuf komijnpoeder
  • zout en peper

verder nodig: blender

Bereiden (25 minuten)

1. Maak de yoghurt saus: roer in een kommetje de yoghurt, peterselie, lente-ui, olijfolie, komijnpoeder en zout en peper naar smaak tot een sausje.

2. Pureer de havervlokken met de biet, het water, komijnzaad en eventueel ¼ tl zout in de blender tot een glad beslag. Laat 5 minuten rusten.

3. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, schenk er een drup olijfolie en vervolgens ¼ van het beslag in. Het beslag is te dik om uit zichzelf uit te vloeien; gebruik een spatel om het uit te smeren tot een pannenkoekje van 14 à 15 centimeter. Bak ongeveer 1½ minuut aan elke kant. Bak op dezelfde manier nog 3 wraps.

4. Zet de broccoli op met een heel klein laagje water en kook de roosjes in 2 à 3 minuten beetgaar. Giet af en hak ze grof.

5. Vul de wraps met makreel, broccoli, kiemen en lepel de yoghurtsaus er over. Garneer met de pompoenpitten