Artikel

De overgang de baas in 3 stappen

De overgang kan voor veel ongemak zorgen, thuis en op het werk. 63,7% van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en de 60 jaar ervaart klachten. Weet jij voldoende over jouw overgang? Leer je klachten herkennen en word in 3 stappen de overgang de baas.

Samen met Stichting Vuurvrouw* laten we je in twee informatieve filmpjes zien waarom de overgang herkennen en erover praten zo belangrijk zijn. Met praktische tips van (ervarings)deskundigen. 

Wil je een overzicht van wat je zelf kunt doen en waar je terecht kunt met overgangsklachten?Download dan de handige routekaart. Per stap staan diverse hulplijnen vermeld die je in kunt schakelen en kun je op handige linkjes klikken. We hebben ook een routekaart voor zorgorganisaties die je aan je leidinggevende kunt geven om het onderwerp bespreekbaar te maken op je werk. 

Stap 1. Lees erover

 Er gebeurt van alles in je lijf en hoofd door de dalende hormoonproductie. Lees alles over de overgang en de symptomen op bijvoorbeeld:

Stap 2. Praat erover

Maak de overgang bespreekbaar. Praat erover met familie, vrienden en op het werk. Blijf niet rondlopen met schaamte of zorgen, maar praat erover. Je bent in de overgang, dat kun je gewoon zeggen. Is het lastig om dit in je team te bespreken, leg het dan eerst voor aan je leidinggevende. Is dat ook moeilijk, zoek dan contact met een bedrijfsarts.

Wat kan je verder helpen?

Stap 3. Kom in actie!

  • Ga naar de huisarts. Het is belangrijk andere oorzaken uit te sluiten en aan heftige klachten is vaak wat te doen. Ook kan de huisarts je doorsturen naar 2e lijns hulp. Op www.vuurvrouw.nu vind je een zorgkaart met artsen die gespecialiseerd zijn in de overgang.
  • Bezoek een overgangsconsulent. Een overgangsconsulent helpt bij fysieke en mentale overgangsklachten. De IZZ Zorgverzekering biedt hiervoor een vergoeding via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket. 

Over hormoontherapie

Als de overgangsklachten te heftig zijn, kun je de hormonen die je lichaam zelf bijna niet meer aanmaakt (tijdelijk) aanvullen met hormoontherapie in de vorm van anticonceptiepillen, hormoonpillen of een hormoongel. Bespreek dit altijd eerst met de huisarts of gynaecoloog, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling krijgt die het best bij jouw situatie past.

 

* Stichting Vuurvrouw is hét landelijke platform voor vrouwen in de overgang, met inmiddels meer dan 10.000 vrouwen. Stichting Vuurvrouw zorgt voor een betere beeldvorming, organiseert lotgenotencontact en streeft naar meer kennis. Voor vrouwen, omdat kennis ons sterker maakt. Maar ook voor artsen, zodat ze meer weten en klachten beter kunnen behandelen. En voor onze werkgevers, zodat we samen het maatschappelijk taboe doorbreken en we gezond kunnen blijven werken. 

 

De overgang en je IZZ Zorgverzekering

Kijk voor meer informatie over de vergoeding via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket op: