Nieuws

Hoe TOP werk jij? Campagne van SZW met handige tools!

Wist u dat 2 op de 5 werknemers in Nederland te maken heeft met lichamelijk belastend werk? De zorgsector hoort daar zeker bij. Denk aan te zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. In totaal lijden 460.000 werknemers daardoor aan een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dat zorgt voor veel persoonlijk leed, ziekteverzuim en soms zelfs arbeidsongeschiktheid. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start daarom de campagne: Hoe TOP werk jij? 

TOP staat voor:

Technisch: met welke technische maatregelen kunt u gezonder werken?;

Organisatorisch: vaker van taken wisselen of meer pauzes inlassen bijvoorbeeld;

Persoonsgebonden: Manieren om het werk in een betere houding te kunnen doen.

Handige toolkit

Met de campagne: 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!' vraagt het ministerie  aandacht voor de preventie van lichamelijke belasting op de werkvloer. Op de website vindt u een handige toolkit met enkele goede en bruikbare gratis instrumenten die helpen bij het beoordelen en verminderen van de lichamelijke belasting.

Betere inzetbaarheid

IZZ is een van de campagnepartners van 'Hoe TOP werk jij? Preventie van lichamelijke belasting binnen de zorg (en ook daarbuiten) vinden wij van groot belang. Het levert niet alleen behoud van goede gezondheid en betere inzetbaarheid van werknemers op, het beperkt ook de verzuimkosten en arbeidsongeschiktheid.