Psychische arbeidsbelasting

Het is belangrijk om de psychische arbeidsbelasting van zorgmedewerkers laag te houden. Dat voorkomt psychische en lichamelijke klachten en uiteindelijk verzuim. Hoe pakt u dat het beste aan?

 

 

Inzichten

Zorggebruik
Het zorggebruik van medewerkers is een belangrijke gezondheidsindicator. Het gebruik van psychische zorg is in 2019 voor het eerst sinds 5 jaar niet gestegen. Fysiotherapiegebruik stijgt nog steeds. Op het online dashboard van IZZ kunt u uw cijfers met die van collega-organisaties of het gemiddelde van uw branche vergelijken.

 

Landkaart zorggebruik

 

Hoe kan IZZ helpen?

InDialoog
Met onze aanpak InDialoog vermindert u de psychische belasting van uw medewerkers. Lees meer over InDialoog

Dashboard Zorggebruik
Cijfers over het zorggebruik van zorgmedewerkers, toegespitst op organisatie, branche en hele sector. Bekijk het Dashboard Zorggebruik

Advies over het verminderen van de psychische arbeidsbelasting in de zorg?
Neem contact op met onze adviseurs Gezond Werken.

Martijn Venus
Martijn Venus (regio Noord)

 

Illustratie IZZ

 

 

Regionale verschillen psychische zorg
In de regio Utrecht gebruiken zorgmedewerkers de meeste psychische zorg (9,7%). Dat is relatief een groot verschil met de volgende regio’s op de veelverbruikerslijst: Gelderland (8,4%) en Flevoland (8,3%). En het verschil is vele malen groter met de regio’s met het laagste gebruik: Limburg (5,7%), Noord-Brabant (5,7%) en Zeeland (5,8%).

 

Burn-out
Als de psychische belasting te lang te hoog is, kan iemand een burn-out krijgen. Burn-out komt vooral vaal voor onder jonge zorgmedewerkers. Als een medewerker door een burn-out uitvalt, raakt dat het hele team. Om te voorkomen dat meer mensen omvallen, moet de oorzaak van de burn-out op het werk worden aangepakt.

 

 

Podcast
Hoe kunnen zorgorganisaties en medewerkers in crisistijd niet alleen hun patiënten, maar ook zichzelf gezond houden? Beluister de podcast

Monitor Gezond werken in de zorg
Onderzoek naar gezond werken tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. Lees meer over de IZZ Monitor