Gedragsinterventies – nudges - voor duurzame inzetbaarheid in de zorg

Duurzame inzetbaarheid wordt vaak gestimuleerd door trainingen of andere, vaak intensieve, interventies. We denken dat er sneller winst te behalen is als er naast de trainingen ook gebruik wordt gemaakt van gedragsinterventies, zoals nudges*. We ontwikkelden samen met de Universiteit Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis een methode om met medewerkers nudges te ontwerpen en te toetsen in de praktijk. Dit leverde succesvolle nudges op die medewerkers helpen de juiste keuzes te maken om duurzaam inzetbaar te blijven.

Wat is een nudge?

Nudging betekent letterlijk: een zetje geven. Als je een nudge inzet, verander je iets in de keuzeomgeving van de zorgmedewerker, waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt. Maar keuzeopties worden niet weggenomen: iedereen behoudt de keuzevrijheid. Nudges zijn handig in een context waar zorgmedewerkers weinig tijd hebben om over een keuze na te denken.

In drie stappen naar nudges voor medewerkers

1. Samen met zorgmedewerkers in kaart brengen van de belangrijkste uitdagingen rondom duurzame inzetbaarheid, door het huidig en gewenst gedrag op verschillende thema’s te analyseren.

2. Ontwerpen, uitvoeren en monitoren van nudges op de afdelingen en in de teams.

3. Onderzoeken van de effecten van de nudges in de vorm van een experiment.

In alle stappen word je begeleid door onderzoekers en adviseurs van IZZ. Ook denkt de Universiteit Utrecht mee met het ontwerpen van de nudges en methodes om de effecten ervan te meten.

Wat levert het op?

De nudges die bij het St. Antonius werden ontworpen hadden een positief effect. Verpleegkundigen hielden vaker en langer pauze hielden na het inzetten van de nudges die met henzelf werden ontworpen. Op de afdeling facilitaire zaken werden afspraken over het hoe en waar materialen te plaatsen beter nageleefd, zoals het terugplaatsen van servieskarren en het compleet afleveren van bedden. Ben je benieuwd naar alle bevindingen? Bekijk dan deze factsheet.

 

Wil je aan de slag met nudging?

Neem contact op met onze onderzoekers

Algemene contactgegevens

De belangrijkste les

Voor het succes van het project is het belangrijk dat zowel medewerkers als leidinggevenden worden betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van de nudges. Op deze manier dragen de ontwikkelde nudges significant bij aan het creëren van gedragsverandering rondom duurzame inzetbaarheid.