Samen Werken aan Gezond Werken
Het verzuim en de uitstroom in de zorg nemen steeds verder toe. CAOP en IZZ hebben hun krachten gebundeld in het project Samen Werken aan Gezond Werken. In samenwerking met 6 zorgorganisaties wordt een effectieve en uniforme aanpak (door)ontwikkeld om gezond werken beleid succesvol te implementeren binnen zorgorganisaties. En zo te werken aan goed werkgeverschap.
Status
Lopend
Ook behoefte aan een effectief gezond werken beleid om het organisatieklimaat te versterken en zo verloop en verzuim te reduceren? Of wil je meer informatie over de aanpak Samen Werken aan Gezond Werken?
Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Inzichten
Gefragmenteerd beleid voert druk op zorgmedewerker verder op
Uit de Monitor Gezond Werken van IZZ blijkt dat 70% van de zorgmedewerkers bruist van de energie en elke dag vol passie aan de slag is. Daarmee is de bevlogenheid ongekend hoog, maar de rek lijkt er ook uit. Zorgprofessionals snakken naar een organisatieklimaat waarin hun werkplezier en werkdruk optimaal in balans zijn.
De bomvolle HR-agenda’s, het gefragmenteerde beleid op gezond werken en de enorme regel- en administratieve druk maken dat de gezondheid van de zorgmedewerkers nog verder onder druk komen te staan en het verzuim in de zorg structureel hoog is. Het is hoog tijd om projecten en beleid op te ruimen.


De aanpak Samen Werken aan Gezond Werken
De aanpak Samen Werken aan Gezond Werken bestaat uit een zestal stappen die elkaar opvolgen en richtinggevend zijn. De aanpak is gestoeld op 10 succesfactoren die volgens onderzoek van IZZ bijdragen aan het effectief implementeren van gezond werken beleid.
Binnen de 6 deelnemende zorgorganisaties (Van Neynsel, Rivas, MUMC, Koraal, Envida en Reinier de Graaf) wordt gekeken hoe de aanpak aan kan sluiten op het bestaande HR-beleid, de visie en organisatiestrategie zodat ze ondersteunend aan elkaar werken
Bevindingen 0-meting
Het betreft hier een maatwerkaanpak, waarin de uitdagingen per organisatie- en zelfs per team – verschillen. Daarom bevinden de organisaties zich in verschillende fases. Bij drie organisaties is de 0-meting uitgevoerd waarbij door een vragenlijst de beleving van gezond werken op de werkvloer wordt gemeten. Ook worden de ervaringen van deelnemende medewerkers in kaart gebracht.

- Medewerkers zijn over het algemeen tevreden over hun arbeidsomstandigheden. Het meest tevreden zijn ze over de samenwerking met collega’s en de inhoud van het werk. Het minst tevreden zijn ze over de werkdruk en invloed op het rooster
- Werkplezier wordt beoordeeld met een 7,3 op een schaal van 10
- Directie en management zijn onvoldoende zichtbaar op de werkvloer
- De algemene bekendheid en tevredenheid over bestaande ondersteuning op het gebied van gezond werken is niet optimaal
- Medewerkers ervaren weinig participatiemogelijkheden in de organisatie om mee te denken over ondersteuning rondom gezond werken
- Thema’s die belangrijk zijn voor medewerkers om gezond te kunnen werken zijn: werksfeer en samenwerking, werkdruk, personeelstekorten, manier van roosteren, werk-prive balans en ontwikkelmogelijkheden.