Artikel

Hoge werkdruk? Zo houd je de balans

De werkdruk in de zorg is al jaren hoog. En twee jaar corona heeft het er niet beter op gemaakt, blijkt uit nieuw onderzoek van PGGM&CO en IZZ. Integendeel: zorgmedewerkers zijn moe en gestrest, en ze verwachten dat de werkdruk alleen maar verder toeneemt. Gelukkig houdt de passie voor het vak veel professionals nog op de been. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je  team de balans houdt?

tekst

Van het onderzoek naar fitheid en corona, dat PGGM&CO begin dit jaar samen met IZZ deed, word je niet vrolijk. ‘Ook al is Nederland van het slot, de coronacrisis heeft in de zorg nog elke dag gevolgen’, zegt Irene van der Fels, onderzoeker Gezond werken in de zorg bij IZZ. ‘Zo ervaart de helft van de ondervraagden een hoge werkdruk. Veel professionals verwachten ook dat de werkdruk alleen nog maar toeneemt. En werkdruk is weer van invloed op de werk-privébalans en mentale fitheid van je werknemers.’

Zorgmedewerkers geven hun werk-privébalans een 6,7. Dat is lager dan de rest van werkend Nederland (7,0)

Emotionele nasleep

Naast de ervaren werkdruk is onvoldoende rust ook een spelbreker voor een goede balans. Zorgmedewerkers geven aan dat ze niet genoeg rust kunnen nemen. Ze hebben het gevoel dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Hebben thuis ook nog zorgtaken, als mantelzorger bijvoorbeeld.

Irene: ‘Tel daar de emotionele nasleep van de afgelopen jaren bij op. Mensen hebben door corona op hun werk heel heftige dingen meegemaakt. Dat zetten ze niet zomaar van zich af. Al met al twijfelen veel zorgprofessionals of ze hun werk nog wel volhouden.’

Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de zorgmedewerkers geen hulp of ondersteuning ervaart rondom corona. En als die hulp er wél is, wordt er weinig gebruik van gemaakt.


Passie voor je werk

Gelukkig zijn er ook veel dingen die de werk-privébalans goed doen, blijkt uit het onderzoek. De passie die zorgmedewerkers hebben voor hun werk, bijvoorbeeld. Die wordt veel genoemd. ‘Passie hebben voor je vak betekent overigens niet dat je altijd bereikbaar moet zijn’, verduidelijkt Irene. ‘Laat je medewerkers hun telefoon uitzetten op je vrije dag of de appgroep van het werk dempen.’ Een bewuste leefstijl heeft ook een positief effect op hun balans. Dit houdt ze mentaal fit, waardoor ze minder werkdruk ervaren of er beter mee om kunnen gaan.

Meer waardering met InDialoog

IZZ biedt met het InDialoog-programma een aanpak om met collega’s, teamleiders én bestuurders op een goede manier in gesprek te gaan. 

 

Grip op je dag

Ook op de werkvloer kun je maatregelen treffen om de balans goed te houden. De werkdruk vermindert bijvoorbeeld als je zeggenschap geeft over hoe en wanneer ze taken kunnen doen. ‘Uit onze jaarlijkse IZZ Monitor blijkt ook hoe belangrijk het is dat medewerkers inspraak hebben in hun roosters’, legt Irene uit. ‘Dat geeft meer grip op de werkdag. En ze slapen beter. Gelukkig zien we in veel sectoren, met name in de VVT, steeds meer zelfroostering.’

Meer ruimte

Naast deze keuzevrijheid helpt meer regelvrijheid ook: soepeler kunnen omgaan met de regels, als een situatie daarom vraagt. Irene is hoopvol dat de coronacrisis de regelvrijheid heeft vergroot: ‘Aan het begin van de crisis zagen we dat veel regels wegvielen. Medewerkers kregen meer ruimte en we zien in het onderzoek dat regelvrijheid helpt om de werkdruk te verlagen. Laten we deze positieve ontwikkeling vooral vasthouden.’

Goed gesprek

De allerbelangrijkste maatregel voor werkgevers, als het gaat om gezond werken? ‘Dat de zorgmedewerkers gezien en gehoord worden’, zegt Irene. Daar ligt ook een taak voor leidinggevenden en bestuurders. ‘Het uitspreken van waardering scoort het hoogst bij de deelnemers aan ons onderzoek. Gewoon aandacht van leidinggevenden kan al zoveel schelen. Dat ze even vragen: hoe zit je erbij, wat heb je nodig? Dat hoeft niet veel tijd te kosten.’

Vrijblijvend adviesgesprek

IZZ ondersteunt zorgorganisaties graag bij het werken aan een gezonde werkomgeving voor hun medewerkers. Wilt u samen met ons de gezondheid van uw medewerkers verbeteren? Laat dan uw gegevens achter. Een van onze adviseurs gezond werken neemt contact op om een vrijblijvend adviesgesprek te plannen. Samen gaan we op zoek naar oorzaken van de hoge werkdruk en stellen we een concreet verbeterplan op.

Verantwoording

De cijfers uit dit artikel zijn afkomstig uit ‘Onderzoek naar fitheid & corona’ (februari 2022), uitgevoerd door Miles Research in opdracht van PGGM&CO en IZZ. Het is een zogenaamd ‘Q-onderzoek’ dat elk kwartaal wordt herhaald. In het eerste kwartaal van 2022 deden 1886 zorgmedewerkers uit VVT, gehandicaptenzorg, GGZ en ziekenhuizen mee.

Meer over het onderzoek lees je op izz.nl/corona.

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden