Persoonlijk verhaal

'Als werk en privé niet meer in balans zijn, ben ik erg vermoeid'

Leonie Smedes (37) is moeder van vier kinderen van 2, 8, 10 en 12 jaar. Ze werkt twee dagen per week als oncologisch verpleegkundige in het UMCG. Mamacoach Annelies Brondo helpt haar de balans te bewaken.

De combinatie moederschap en verpleegkundige is best lastig. Vooral de onregelmatige diensten breken me wel eens op. Ik kan maximaal twee late diensten achter elkaar werken, anders red ik het niet. Door vermoeidheid en concentratieproblemen kan ik dan niet meer veilig werken. Want ook na een late dienst gaat ’s ochtends de wekker weer om de kinderen naar school te brengen. Sowieso gaat het omschakelen van een nachtdienst naar het dagritme niet van een leien dakje.

Planning

Zelf vind ik regelmaat fijn en ook voor de kinderen is dat belangrijk. Maar door mijn werk lukt dat niet altijd. De kinderen gaan niet op vaste dagen naar de opvang waardoor het voor hen ook verwarrend kan zijn. Een goede planning is dan erg belangrijk. Gelukkig werkt mijn man wel regelmatig en kan hij soms uren verplaatsen.

Milder voor mezelf

Als werk en privé niet meer in balans zijn, ben ik erg vermoeid. Dan ben ik niet de gezelligste thuis en dat heeft effect op het hele gezin. Terwijl vier kinderen wél om aandacht vragen, en ik er ook voor hen wil zijn. Dat zorgt voor veel onrust in mijn hoofd.

Ik heb van Annelies geleerd om milder voor mezelf te zijn. Niet alles hoeft perfect te zijn, 75 procent is ook goed genoeg. Het huis hoeft niet spik en span te zijn als de kinderen thuiskomen uit school. Het is niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kinderen fijner als ik uitgerust ben. Want dan kan ik er écht voor ze zijn. Als ik lekkerder in mijn vel zit, merkt iedereen dat.

Verbinding

Als ik te moe ben, leg ik dat uit aan de kinderen en doen we even niets. Ik weet nu dat het belangrijk is om goed voor mezelf te zorgen en om in verbinding met mezelf te blijven. Ik herken steeds beter wanneer dat misgaat. Dan ben ik afwezig en loop ik mezelf voorbij. Gelukkig is Annelies er om me weer met beide benen op de grond te zetten.

Lees de tips voor meer balans van mama coach Annelies Brondo.