Nieuws

Menopauze gynaecoloog dr. Ingrid Pinas: 'De overgang heeft enorme impact'

Hoeveel vrouwen van 40 jaar en ouder werken er bij uw organisatie? Enkele tientallen? Een paar honderd? Dan heb ik nieuws voor u: deze vrouwen zijn allemaal in de overgang. Het feit dat zij niet hevig zwetend rondlopen of steeds in tranen uitbarsten, zegt weinig.

Niet elke vrouw heeft evenveel last van overgangsklachten. Degenen die wel klachten ervaren, hebben vaak geen idee dat deze worden veroorzaakt door de overgang. Of ze houden hun mond, uit schaamte of angst voor onbegrip.

Een slechte zaak. Want de overgang heeft enorme impact. De overgang beïnvloedt iemands functioneren: veel medewerkers zijn vermoeid, hebben concentratieproblemen of kunnen door gewrichtspijn bepaalde taken niet goed uitvoeren. Ziekmelden wegens overgangsklachten? Dat doen maar weinig medewerkers. De meeste vrouwen zoeken ook geen behandeling voor hun overgangsklachten, vaak omdat ze niet beter weten. Zonde, er zijn echt manieren om de klachten te verminderen.

Ziekmelden wegens overgangsklachten? Dat doen maar weinig medewerkers

In plaats daarvan kiezen veel vrouwen er op enig moment voor om parttime te werken of helemaal te stoppen. Terwijl ze zó hard nodig zijn! Hier ligt ook een taak voor werkgevers. Maak de overgang bespreekbaar, zorg voor een zorgvuldige inbedding van het thema in het hr-beleid. Met goede voorlichting, gerichte groepssessies voor 40-plus vrouwen en effectieve interventies zoals powernaps, flexibele roosters en gezonde voeding. Zo maakt u de werkomgeving een stuk aangenamer, voor álle collega’s.

Dr. Ingrid Pinas is gecertificeerd menopauze- gynaecoloog (FECSM NCMP) bij zbc FeM-poli in Zwolle