Blog

Wanneer geven we tijd aan jongeren?

De zorgopleidingen raken weer vol. Generatie Z -geboren rond de eeuwwisseling- gaat aan de slag. Het stemt optimistisch; de werving loopt fantastisch. Ondanks de grotere onzekerheid in de wereld staan deze jonge mensen met zelfvertrouwen in het leven. Ze denken positief over hun toekomst. Dat geeft hoop dat het aantal vacatures gaat dalen. Maar waarom hebben jongeren zoveel meer psychische zorg nodig dan andere medewerkers in de zorg? Waarom is er zo veel uitstroom na twee of drie jaar?

Hoog verloop

De jongste Monitor Gezond werken in de zorg 2018 laat zien dat zorgmedewerkers tot 25 jaar meer dan gemiddeld last hebben van lichamelijke en emotionele werkdruk. Het verloop lijkt ook flink te groeien in de eerste jaren van hun loopbaan. Ze overwegen in ieder geval vaker dan gemiddeld te stoppen en haken vaak al af tijdens hun stage. Dat willen we toch niet laten gebeuren? We hebben dat jonge talent en enthousiasme keihard nodig!

Zee zonder kust

Robert is zo’n talent. Ik ontmoette hem onlangs. Hij werkt in de ggz. Een jongen vol optimisme. Hij heeft ook met Reclassering te maken en daarmee soms met ‘zware gevallen’. Dat is nogal wat. Zeker als je 25 bent. Nou redt hij het prima. Maar soms lijkt het wel of we jonge mensen niet alleen in het diepe gooien maar in een soort zee waar je de reddende kust niet eens meer ziet. Zelfs in de opleidingen is er al sprake van psychische belasting. Door de krappe arbeidsmarkt trekken zorgaanbieders al tijdens de stage flink aan jongeren, maar voor een goede begeleiding in die eerste werkjaren, is vaak weinig tijd.

Goede begeleiding

Als we dit allemaal weten, moeten we dan niet veel meer aandacht besteden aan de stap van opleiding naar praktijk? Gooi jongeren niet zomaar in het diepe. Ik snap heel goed dat dezelfde werkdruk ook maakt dat deze begeleiding er vaak bij inschiet maar niets doen is geen optie.

Het wordt tijd om te ontdekken wat jongeren echt nodig hebben. IZZ wil in gesprek met het ministerie en werkgevers. We zien daar een rol voor ons. Maar niet zonder de jongeren zelf. Om hen gaat het immers. Ze weten heel goed wat ze willen maar geef ze tijd en aandacht. Ervaring zit nou eenmaal niet bij het diploma...

Roland Kip
Algemeen directeur Stichting IZZ