Persoonlijk verhaal

‘Samen ben je stress nog meer de baas dan alleen’

Bij Zorgmed staat het zo lang en gezond mogelijk inzetbaar houden van de medewerkers hoog op de agenda. Hanneke Hermkens, directeur Zorgmed, vertelt hoe ze medewerkers ondersteunen bij stress en werkdruk, zodat ze gezond hun werk kunnen doen. 

Hanneke Hermkens
Hanneke Hermkens, directeur Zorgmed

Het zo lang en gezond mogelijk inzetbaar houden van onze medewerkers staat hoog bij ons op de agenda. We vinden het belangrijk om daar als werkgever maar ook als werknemer zelf aan te werken en voor te zorgen. Gelukkig is het verzuim in onze organisatie relatief laag en hebben we een hoge medewerkertevredenheid. Tegelijkertijd is de ervaren werkdruk best hoog. We vinden het heel belangrijk om onze medewerkers hierin te ondersteunen en te zorgen dat zij gezond hun werk kunnen doen. Zo hebben we een aantal van onze medewerkers de e-learning Stress de baas van de Stress de baas academy aangeboden. Hiermee konden zij zelf in eigen tempo beter en vooral gezonder leren omgaan met stress en daarmee hun werkplezier behouden.

Diverse vormen
Omdat wij een heel divers personeelsbestand hebben, was het fijn dat de stof op verschillende manieren aangeboden kon worden. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een voorlichtingsavond gehouden waarin de oprichter en coach Koert Hendriks de highlights van de theorie heeft belicht. Dit gaf onze mensen al veel inzichten en handvatten. Zij konden op basis daarvan ook bepalen of ze behoefte hadden aan verdieping.

Borging door leidinggevenden
Anderen hebben wel de gehele e-learning doorlopen, van onze kraamverzorgers tot en met leidinggevenden. Dat laatste is ook cruciaal voor de borging van gezonde omgang met stress op de werkvloer. Zij kunnen het als vast onderwerp op de agenda houden, weten hoe ze het bespreekbaar moeten maken en wat de valkuilen van medewerkers zijn waar ze hen op kunnen coachen.

Vruchten
Dit werpt zowel bij de medewerkers als op organisatieniveau zijn vruchten af. We zien het terug in gezondheidsbevorderend gedrag. Bijvoorbeeld in het voldoende en bewust inplannen van rustmomenten, bewuster omgaan met bereikbaarheid na werktijd en het bespreekbaar maken van het thema tijdens werkoverleggen en op de werkvloer zelf. Ik raad organisaties dan ook aan om in teamverband aan de slag te gaan met het onderwerp stress en het niet te beperken tot een individuele deelname van een medewerker aan de e-learning. Dan kun je het onderdeel maken van je totale stressbeleid als organisatie. Dit vertaalt zich in minder gezondheidsklachten en blijere medewerkers.

E-learning Stress de baas 
Meer weten over de e-learning Stress de baas en hoe gezond omgaan met stress te leren is? Lees dan ons interview met Koert Hendriks, coach, trainer en oprichter van de Stress de baas academy. 

 

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden